Pečivo
Sladké pečivo
- Těsto :
- 500 g mouky
- 400 g tvarohu
- 300 g másla nebo margarínu
- Náplň :
- 250 g libovolného ovoce
- Na potírání :
- 1 vejce
- Poleva :
- 125 g mletého cukru
- 1-2 polévkové lžíce rumu
- Mouku nasypeme na vál, do středu vyhloubíme důlek a dáme do něj tvaroh
- Z másla nebo margarínu nastrouháme vločky, dáme je naokraj mouky a směrem z vnějšku dovnitř uhněteme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a 30 minut necháme v chladnu odpočívat
- Těsto vyválíme na sílu asi 1/2 cm a vykrojíme čtverce 12 x 12 cm
- Oddělíme žloutek, okraje čtverců namažeme bílkem a na těsto narovnáme ovoce
- Čtverce vytvarujeme, potřeme rozšlehaným žloutkem a asi 30 minut pečeme v troubě předehřáté na 200 C. Potom je dáme na drátěnou podložku
- Mletý cukr umícháme s rumem dohladka a ještě teplé pečivo potřeme polevou
Venkovský koláč na plechu
- Těsto :
- 250 g másla nebo margarínu
- 200 g cukru
- 100 g sekaných mandlí
- 4 vejce
- 400 g mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- Obloha :
- 2 kg čerstvého angreštu
- Poleva :
- 250 g mletého cukru
- 3-4 polévkové lžíce bílého vína
- Máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny
- Postupně přidáváme mandle a vejce
- Po lžících přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva
- Z angreštu odstraníme stopky a okvětí. Bobule umyjeme a necháme okapat
- Těsto dáme na plech pokrytý papírem na pečení a poklademe na ně angrešt. Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 175 C
- Mletý cukr smícháme s vínem a ještě teplý koláč polevou potřeme
Savarin
- Těsto :
- 350 g mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 1/8 litru vlažného mléka
- 40 g cukru
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 150 g másla nebo margarínu
- Na zvlhčení :
- 1/10 litru vína
- 1/10 litru vody
- 2 cl rumu
- 80 g cukru
- Náplň :
- 1 plechovka broskví
- 400 g šlehačky
- 1 balíček vanilkového cukru
- Na ozdobení :
- 50 g čokoládových lístečků
- Mouku nasypeme do misky, vyhloubíme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalejeme trochou mléka a přidáme lžičku cukru. Na teplém místě necháme asi 15 minut pod ubrouskem kynout
- Vejce ušleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a solí do pěny. Vmícháme změklé máslo nebo margarín, přidáme k rozkynutému droždí a uhněteme téměř tekuté těsto
- Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané prstencové formy (průměr 24 cm) a necháme pod ubrouskem 20 minut kynout. Pečeme 30-45 minut v troubě vyhřáté na 200 C. Vyklopíme ihned na drátěnku a necháme vychladnout
- Víno, vodu, rum a cukr necháme v hrnci krátce zavařit
- Savarin vodorovně rozpůlíme a obě řezné plochy vydatně pokropíme částí tekutiny. Jakmile úplně vsákne, přidáme další část, což opakujeme do úplného spotřebování
- Broskve necháme okapat na sítu a nakrájíme na plátky. Několik jich nakrájíme na malé kostky
- Šlehačku dobře ušleháme se ztužovačem a vanilkovýcukrem, dáme do sáčku s hvězdicovitou trubičkou a až na malý zbytek ji nastříkáme v podobě silných rozet na dolní část savarinu
- Obložíme ji nakrájenými broskvemi, přikryjem horní část a tu ozdobíme zbytkem šlehačky, kostkami z broskví a čokoládovými lístečky
Holandské řezy
- Těsto :
- 300 g mraženého lístkového těsta
- Na potření :
- 80 g malinové marmelády
- Poleva :
- 100 g mletého cukru
- 1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
- Náplň :
- 250 g malin
- 40 g cukru
- 4 listy želatiny
- 400 g šlehačky
- 2 balíčky ztužovače šlehačky
- Plátky lístkového těsta rozložíme a necháme rozmrazit
- Pak je složíme na sebe, vyválíme na obdélník 24 x 48 cm a podélně rozpůlíme
- Pláty těsta dáme na plech vypláchnutý studenou vodou, několikrát propíchneme vidličkou, necháme asi 15 minut v troubě předehřáté na 220 C. Plech dáme na drátěnou podložku a necháme vychladnout
- Jeden pruh těsta potřeme ohřátou marmeládou
- Z mletého cukru a citronové šťávy umícháme polevu, kterou potřeme vrstvu marmelády
- Maliny umyjeme a necháme důkladně okapat. 2/3 plodů smícháme s cukrem a rozmixujeme. Želatinu namočíme, vyždímáme, rozpustíme a vmícháme do malinové drtě
- Šlehačku dobře ušleháme se ztužovačem a smícháme s drtí. Nakonec vmícháme celé maliny
- Pruh těsta bez polevy potřeme malinovou drtí se smetanou, přiklopíme jej červeným pruhem těsta s polevou a nejméně na 1 hodinu dáme do chladničky
- Elektrickým kráječem nebo tenkým ostrým nožem krájíme na řezy
Broskvová zmrzlina
- 1 plechovka broskví (800 g)
- 2 polévkové lžíce rumu
- 400 g sladké šlehačky
- Broskve necháme na sítu okapat a s rumem je rozmixujeme
- Vmícháme dobře ušlehanou šlehačku
- Směs dáme do pudinkové formyvyložené fólií z umělé hmoty a přes noc ji necháme v mrazničce
- Před podáváním necháme zmrzlinu poněkud rozmrazit, vyklopíme ji na dortový podnos a odstraníme fólii. Můžeme ozdobit šlehačkou a ovocem