DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Dorty a přesnídávky

 

 

    Zeleninový dort

 

  •        Těsto :
  •       250 g mouky
  •        125 g másla nebo margarínu
  •        1 vejce
  •        Koření - 1 čajová lžička mleté pariky
  •        1/2 čajové lžičky soli
  •        strouhanka
  •        Náplň :
  •        150 g mraženého hrášku
  •        200 g vařené šunky
  •        150 g nakládané kukuřice
  •        100 g nakládaných lišek
  •        Vaječná smetana :
  •        125 g ementálu
  •         3 vejce
  •         1/2 kelímku smetany (100 g)
  •         Koření - pepř
  •         sůl
  •         lišky

 

  •         Mouku nasypeme na vál, uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého dáme vejce, papriku a sůl. Máslo nebo margarín nasekáme na kousky a dáme na vnější okrak mouky. Promícháváme směrem do středu a vypracujeme hladké těsto. Dáme je do fólie a na 30 minut uložíme v chladničce
  •         Těsto potom vyválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu vysypanou strouhankou
  •         Hrášek uvaříme ve troše slané vody, šunku nakrájíme na kostky. Hrách, kukuřici a lišky necháme okapat, smícháme se šunkou a narovnáme na těsto
  •         Sýr postrouháme, rozmícháme s vejci a smetanou, osllíme a opepříme, nalejeme na zeleninu a ozdobíme liškami. Dort pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 175 C

 

     Cibulový koláč

 

  •        Těsto :
  •         500 g mouky
  •         1 kostka droždí
  •         1 šálek vlažného mléka
  •         50g másla nebo margarínu
  •         špetka soli
  •         Obloha :
  •         1 kg cibule
  •         150 g prorostlé slaniny
  •         1/4 litru kyselé smetany
  •         Koření - 1 čajová lžička kmínu
  •         150 g strouhaného ementálu
  •         Koření - pepř
  •         sůl

 

  •         Mouku nasypeme na vál a do středu vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které promícháme se 2 polévkovými lžícemi vlažného mléka
  •         Přikryté necháme asi 15 minut kynout. Potom přidáme zbytek mléka, tuk nakrájený na kousky, sůl a uhněteme hladké těsto
  •         Přikryjeme je a v teple necháme kynout
  •         Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kroužky
  •         Kostičky slaniny na pánvi vyškvaříme, vyjmeme je a dáme stranou
  •         Na tuku ze slaniny dozlatova opečeme kroužky cibule
  •         Smetanu, kmín, vejce, sýr, sůl a pepř ušleháme
  •         Vykynuté těsto dáme na plech vyložený papírem na pečení
  •         Cibuli narovnáme na těsto a posypeme ji kostičkami slaniny
  •         Přelejeme směsí šlehačky s vejci. Pečeme asi 30-40 minut v troubě předehřáté na 200 C

 

     Miska se sýrem a zeleninou

 

  •         1 zelená paprika
  •         2 šťavnatá rajčata
  •         20 g másla nebo maragrínu
  •         100 g nakládaného hrášku
  •         100 g nakládané kukuřice
  •         sůl
  •         Koření - pepř
  •         2 půlky kamembertu

 

  •         Paprikové lusky umyjeme, rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Rajčata umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semena a dužinu pokrájíme na kostky
  •         V hrnci rozpálíme máslo nebo margarín  a proužky paprik na něm 2 minuty dusíme
  •         Nakonec ji dáme s okapaným hráškem, kukuřicí a kostkami rajčat do čtyř ohnivzdorných misek a posypeme kořením
  •         Kamembert nakrájíme na plátky a položíme do každé misky na zeleninu. Zapečeme asi 5 minut v troubě předehřáté na 175 C

 

      Sýrové placičky

 

  •        Těsto :
  •         250 g mouky
  •         2 vejce
  •         1/4 lžičky soli
  •         Koření - 1 lžička mleté papriky
  •         125 g nastrouhané goudy
  •         125 g másla nebo margarínu
  •         Na potírání :
  •         1 vejce
  •         Na posypání :
  •         sezamová semínka
  •         Koření - kmín
  •         mák

 

  •         Mouku vysypeme na vál a do středu vyhloubíme důlek
  •         Dáme do něj mletou papriku, strouhaný sýr, vejce a sůl. Máslo nebo margarín nasekáme a uložíme na okraj mouky. Hněteme směrem dovnitř a vypracujem hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladnu asi 30 minut odpočinout
  •         Na pomoučeném válu těsto vyválíme a vykrákíme z něj libovolné tvary. Položíme je na plech vyložený papírem na pečení
  •         Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky, kmínem nebo mákem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 C

 

     Pikantní bageta

 

  •        2 malé bagety
  •        60 g másla nebo margarínu
  •        1 čerstvá červená paprika
  •        1 zelená paprika
  •        1 velká cibule
  •        8 koleček salámu
  •        8 plněných zelených oliv
  •        8 černých oliv
  •        100 g konzervované kukuřice
  •        Koření - pepř mletý
  •        sůl
  •        Koření - česnek mletý

 

  •        Bagety podélně rozpůlíme a každou půlku namažeme máslem nebo margarínem
  •        Obě papriky umyjeme, osušíme, rozpůlíme zbavíme semen a nakrájíme na tenké proužky
  •        Cibuli oloupeme a rozkrájíme na velmi tenké kroužky
  •        Půlky baget obložíme proužky pariky, kolečky cibule, kolečky salámu, olivami a okapanou kukuřicí. Osolíme pepřem a česnekem mletým a zapékáme asi 5 minut v troubě vyhřáté na 200 C