DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Zeleninová jídla

 

 

  Dušený paprikáč

 

  •         1 kg čerstvých paprik červených, zelených a žlutých
  •         1 lžíce oleje
  •         2 cibule
  •         3 stroužky česneku
  •         Koření - 4 bobkové listy
  •         500 g rajčat
  •         sůl
  •         Koření - pepř
  •         Koření - mletá paprika

 

  •         Papriky rozpůlíme, všechna semena a bílá žebra odstraníme, dužinu nakrájíme na kousky
  •         V hrnci rozpálíme olej a přidáme pokrájené papriky
  •         Cibule oloupeme, nakrájíme na kroužky a přidáme k paprice. Stroužky česneku oloupeme, rozetřeme nožem nebo protlačíme lisem na česnek a se solí, pepřem, bobkovými listy a mletou paprikou přidáme do hrnce
  •         Rajčata dáme na chvíli do vařící vody, oloupeme, rozdělíme na 8 dílků a přidáme k zelenině. Všechno ještě asi 20 minut dusíme, nakonec pikantně ochutíme

 

       Selský talíř

 

  •         125 g uzeného bůčku
  •          1 velká cibule
  •          2 čajovky
  •          500 g oloupaných brambor
  •          150 g žampiónů
  •          3 vejce
  •          1 sklenka kyselé smetany
  •           sůl
  •           Koření - pepř
  •           1 velká nakládaná okurka
  •           1 svazek pažitky

 

  •           Bůček nakrájíme na drobné kostky
  •           Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky, čajovku na kolečka
  •           Brambory oloupeme
  •           Žampióny opláchneme, očistíme a nakrájíme na plátky. Podobně zpracujem brambory
  •           Bůček necháme na pánvi vypustit a připravené suroviny na něm krátce podusíme
  •           Vejce rozšleháme se smetanou, solí a pepřem, nalejeme na směs v pánvi a necháme ztuhnout
  •           Před podáváním posypeme okurkou nakrájenou na malé kostičky a pažitkou

 

       Fenyklový nákyp

 

  •          4 bulvy fenyklu
  •           2 cibule
  •           2 stroužky česneku
  •           3 polévkové lžíce oleje
  •           sůl
  •           Koření - pepř
  •           300 g rajčat
  •           Koření - majoránka
  •           100 g jemného nářezu
  •           Koření - mletá paprika
  •           50 g strouhanky
  •           60 g goudy

 

  •           Fenykl očistíme, stonky odřízneme, bulvy rozpůlíme a odstraníme hořký střed
  •           Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka a česnek prolisujeme
  •           Rozpálíme olej a kolečka cibule a česnek na něm krátce podusíme. Přidáme fenykl, okořeníme a ještě asi 5 minut dusíme
  •           Nářez nakrájený na proužky a oloupaná rozpůlená rajčata přidáme k fenyklu
  •           Všechno ještě asi 10 minut dusíme
  •           Směs dáme do formy na nákyp vysypané strouhankou a nastrouhaným sýrem a pečeme 15-20 minut při 200 C

 

       Pestrý zeleninový nákyp

 

  •          750 g obyčejné nebo kadeřavé kapusty
  •          750 g brambor
  •          3 cibule
  •          1 svazek mrkve
  •          500 g skopového nebo hovězího masa
  •          3 polévkové lžíce másla nebo margarínu
  •          sůl
  •          Koření - pepř
  •          1/2 litru masoxu
  •          Koření - kmín

 

  •          Z kapusty odstraníme povadlé vnější listy, hlávku rozčtvrtíme a nakrájíme na proužky
  •          Cibule jemně usekáme, mrkev oškrábeme, brambory oloupeme a obojí nakrájíme na kostičky
  •          V rendlíku rozpálíme tuk, podusíme na něm cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a 40 minut dusíme
  •          Přidáme kapustu, brambory a mrkev
  •          Osolíme a okořeníme pepřem a kmínem
  •          Přilejeme vývar, promícháme a přikryté pečeme 1 hodinu v troubě při mírné teplotě 175 C

 

       Plněné cibule

 

  •         4 cibule
  •         150 g loupané rýže
  •         100 g divoké rýže
  •         60 g tuku na pečení
  •         400 g vepřového masa (nejlépe ze zadní kýty)
  •         po 1 čerstvé červené a zelené paprice
  •         1 masité rajče
  •         1/2 litru vývaru z masoxu
  •         sůl
  •         Koření - pepř
  •         1/4 litru vývaru do formy
  •         Koření - mletá paprika
  •         mouka
  •         1 sklenka smetany do omáčky

 

  •        Cibule oloupeme
  •        Seřízneme vršek. Cibule vybereme tak, aby zůstaly pouze 2-3 slupky
  •        Smícháme loupanou rýži a rýži divokou. Maso nakrájíme na proužky. V pánvi rozpálíme tuk na pečení a maso, dužinu z cibule a rýži na něm orestujeme
  •         Paprikové lusky rozpůlíme, semena a bílá žebra odstraníme, dužinu pokrájíme na kostky. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Všechno přidáme k masu a zalejeme 1/2 litrem vařícího vývaru. Přikryjeme pokličkou. Mírně vaříme asi 20 minut. Osolíme, ochutíme pepřem a paprikou
  •        Směsí naplníme vydlabané papriky
  •        Naplněné cibule dáme do ohnivzdorné misky
  •        Zalijem 1/4 litrem vývaru a pečeme v troubě vyhřáté na 175 C 45 minut. Vývar můžeme zjemnit smetanou a zahustit trochou mouky