Maso
Kotlety s okurkovou omáčkou
- 4 kotlety asi po 200 g
- sůl
- Koření - pepř
- 40 g rozpuštěného másla
- Koření - mletá paprika
- 3 malé cibule
- 4 naložené okurky
- 1 polévková lžíce mouky
- 1/2 litru vývaru
- 1 malý kelímek kyselé smetany
- 3 polévkové lžíce sekané míchané zeleniny
- několik kapek octa
- Kotlety potřeme solí, pepřem a mletou paprikou. Na rozpáleném másle pečeme po každé straně asi 8 minut. Potom vyjmeme z pánve a uchováváme v teple
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, okapané okurky nakrájíme na plátky. Cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme okurky a krátce podusíme
- Obojí poprášíme moukou, kterou necháme upražit dožluta. Promícháme s vývarem a necháme 5 minut povařit
- Kyselou smetanu smícháme se sekanou zeleninou. Omáčku ochutíme octem, solí a pepřem a přelejeme jí kotlety. Podáváme s vařenými brambory posypanými sekanou petrželkou a velkým množstvím salátu
Řízky po indicku
- 4 vepřové řízky
- sůl
- Koření - pepř
- tuk na smažení
- Kořenící směs - kari
- 200 g modrých a zelených hroznů
- 1 balíček smetanové kari omáčky
- 2 kolečka ananasu
- Koření - chilli mleté
- 50 g burských oříšků
- Koření - pepř
- Vepřové řízky potřeme solí, pepřem, kari, chilli a usmažíme po obou stranách v rozpálenémtuku. Vyjmeme a necháme v teple
- Výpek rozvaříme se 1/4 litrem vody a spojíme s omáčkou v prášku
- Hrozny vína opláchneme, bobule obereme, rozpůlíme a odstraníme semena. Okapaný ananas nakrájíme na kusy. Smícháme s bobulemi a burskými oříšky, dáme do omáčky, kterou nalejeme na řízky. Podle chuti můžeme ještě posypat strouhaným kokosem. Místo řízků můžeme použít i kotlety
Játra s kolečky jablek a cibule
- 30 g mouky
- sůl
- 2 vejce
- Koření - pepř
- 100 g strouhaných mandlí
- 4 plátky telecích jater po 125 g
- 50 g másla nebo margarínu
- 2 jablka
- 2 velké cibule
- Mouku, vejce rozšlehaná se solí a pepřem a mandle dáme natalíř
- Opláchnuté a osušené plátky telecích jater, zbavené šlach a chrupavek, v této směsi obalíme
- Na pánvi rozpálíme tuk a játra 4 minuty po obou stranách opečeme. Vyjmeme z pánve a uložíme do tepla
- Jablka oloupeme, odstraníme jaderní a stejně jako cibuli je nakrájíme na plátky
- Podusíme s cibulí na zbytku tuku a podáváme společně s játra
Selská roláda
- 4 plátky bůčku
- 4 polévkové lžíce hořčice
- sůl
- Koření - pepř
- 250 g kyselého zelí
- Koření - mletá paprika
- 2 rajčata
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce tuku
- 1/4 vývaru z masoxu
- 5 jalovčinek
- Koření - 1 bobkový list
- Plátky bůčku lehce naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme paprikou
- Smícháme kyselé zelí, oloupaná rozmixovaná rajčata a oloupanou, jemně nasekanou cibuli
- Směs naneseme na plátky bůčku, svineme je a převážeme tenkým provázkem
- Rozpálíme tuk a rolády v něm opečeme. Přidáme trochu vývaru, jalovčinka a bobkový list. Rolády necháme dusit 30-40 minut,odpařenou kapalinu občas doláváme. Podáváme s bramborovou kaší
Kesselský guláš
- 400 g hovězího masa ana dušení
- 200 g libového vepřového
- 200 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 60 g sádla
- sůl
- 60 g mouky
- Koření - 2 polévkové lžíce mleté papriky
- 1/2 litru vývaru
- Koření - na špičku nože kmínu mletého
- 500 g brambor
- Koření - na špičku nože sušené majoránky
- 150 g rajčat
- 2 červené papriky
- 1 vejce
- Maso krátce opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme
- Rozehřejeme sádlo a cibuli s česnekem na něm necháme dusit, až zesklovatí
- Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín, majoránku a mletou papriku. Zalejeme vývarem a přikryté necháme asi 1 hodinu dusit
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na kusy, papriky očistíme, rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky
- Proužky papriky, kousky rajčat a na kostky nakrájené brambory přidáme ke guláši a všechno necháme ještě 20 minut dusit, osolíme
- Mouku rozšleháme s vejcem, těsto nadrobíme do guláše, necháme 10 minut rozležet