DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Maso

 

 

     Kotlety s okurkovou omáčkou

 

  •          4 kotlety asi po 200 g
  •          sůl
  •          Koření - pepř
  •          40 g rozpuštěného másla
  •          Koření - mletá paprika
  •          3 malé cibule
  •          4 naložené okurky
  •          1 polévková lžíce mouky
  •          1/2 litru vývaru
  •          1 malý kelímek kyselé smetany
  •          3 polévkové lžíce sekané míchané zeleniny
  •          několik kapek octa

 

  •           Kotlety potřeme solí, pepřem a mletou paprikou. Na rozpáleném másle pečeme po každé straně asi 8 minut. Potom vyjmeme z pánve a uchováváme v teple
  •           Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, okapané okurky nakrájíme na plátky. Cibuli necháme na másle zesklovatět, přidáme okurky a krátce podusíme
  •           Obojí poprášíme moukou, kterou necháme upražit dožluta. Promícháme s vývarem a necháme 5 minut povařit
  •           Kyselou smetanu smícháme se sekanou zeleninou. Omáčku ochutíme octem, solí a pepřem a přelejeme jí kotlety. Podáváme s vařenými brambory posypanými sekanou petrželkou a velkým množstvím salátu

 

       Řízky po indicku        

 

  •          4 vepřové řízky
  •          sůl
  •          Koření - pepř
  •          tuk na smažení
  •          Kořenící směs - kari
  •          200 g modrých a zelených hroznů
  •          1 balíček smetanové kari omáčky
  •          2 kolečka ananasu
  •          Koření - chilli mleté
  •          50 g burských oříšků
  •          Koření - pepř

 

  •          Vepřové řízky potřeme solí, pepřem, kari, chilli a usmažíme po obou stranách v rozpálenémtuku. Vyjmeme a necháme v teple
  •          Výpek rozvaříme se 1/4 litrem vody a spojíme s omáčkou v prášku
  •          Hrozny vína opláchneme, bobule obereme, rozpůlíme a odstraníme semena. Okapaný ananas nakrájíme na kusy. Smícháme s bobulemi a burskými oříšky, dáme do omáčky, kterou nalejeme na řízky. Podle chuti můžeme ještě posypat strouhaným kokosem. Místo řízků můžeme použít i kotlety

 

      Játra s kolečky jablek a cibule

 

  •         30 g mouky
  •         sůl
  •         2 vejce
  •         Koření - pepř
  •         100 g strouhaných mandlí
  •         4 plátky telecích jater po 125 g
  •         50 g másla nebo margarínu
  •         2 jablka
  •         2 velké cibule    

 

  •         Mouku, vejce rozšlehaná se solí a pepřem a mandle dáme natalíř
  •         Opláchnuté a osušené plátky telecích jater, zbavené šlach a chrupavek, v této směsi obalíme
  •         Na pánvi rozpálíme tuk a játra 4 minuty po obou stranách opečeme. Vyjmeme z pánve a uložíme do tepla
  •         Jablka oloupeme, odstraníme jaderní a stejně jako cibuli je nakrájíme na plátky
  •         Podusíme s cibulí na zbytku tuku a podáváme společně s játra

 

       Selská roláda

 

  •         4 plátky bůčku
  •         4 polévkové lžíce hořčice
  •         sůl
  •         Koření - pepř
  •         250 g kyselého zelí
  •         Koření - mletá paprika
  •         2 rajčata
  •         2 polévkové lžíce kečupu
  •         1 cibule
  •         1 polévková lžíce tuku
  •         1/4 vývaru z masoxu
  •         5 jalovčinek
  •         Koření - 1 bobkový list

 

  •         Plátky bůčku lehce naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme paprikou
  •         Smícháme kyselé zelí, oloupaná rozmixovaná rajčata a oloupanou, jemně nasekanou cibuli
  •         Směs naneseme na plátky bůčku, svineme je a převážeme tenkým provázkem
  •         Rozpálíme tuk a rolády v něm opečeme. Přidáme trochu vývaru, jalovčinka a bobkový list. Rolády necháme dusit 30-40 minut,odpařenou kapalinu občas doláváme. Podáváme s bramborovou kaší

 

      Kesselský guláš

 

  •         400 g hovězího masa ana dušení
  •         200 g libového vepřového
  •         200 g cibule
  •         2 stroužky česneku
  •         60 g sádla
  •         sůl
  •         60 g mouky
  •         Koření - 2 polévkové lžíce mleté papriky
  •         1/2 litru vývaru
  •         Koření - na špičku nože kmínu mletého
  •         500 g brambor
  •         Koření - na špičku nože sušené majoránky
  •         150 g rajčat
  •         2 červené papriky
  •         1 vejce

 

  •         Maso krátce opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme
  •         Rozehřejeme sádlo a cibuli s česnekem na něm necháme dusit, až zesklovatí
  •         Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín, majoránku a mletou papriku. Zalejeme vývarem a přikryté necháme asi 1 hodinu dusit
  •         Rajčata omyjeme a nakrájíme na kusy, papriky očistíme, rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky
  •         Proužky papriky, kousky rajčat a na kostky nakrájené brambory přidáme ke guláši a všechno necháme ještě 20 minut dusit, osolíme
  •         Mouku rozšleháme s vejcem, těsto nadrobíme do guláše, necháme 10 minut rozležet