DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Drůbež a zvěřina

 

       Zajíc na pepři

 

  •        1-1,5 kg zajíce
  •         400 ml červeného vína
  •         2 polévkové lžíce octa z červeného vína
  •         Koření - 12 zrnek černého pepře
  •         Koření - 1 bobkový list
  •         2 cibule nakrájené na čtvrtky
  •         6 nahrubo nasekaných stonků řapíkatého celeru
  •         50 g másla
  •         150 g kostek slaniny
  •         2 velké brambory, oloupané a nahrubo nastrouhané
  •         200 ml bujónu
  •         2 polévkové lžíce rybízového želé
  •         sůl
  •         Koření - mletý pepř

 

  •         Zajíce dáme do misky, přidáme červené víno, ocet z červeného vína, zrnka pepře, rozemnutý bobkový list, nakrájenou cibuli, petržel a zamícháme
  •         Misku přikryjeme pokličkou a směs necháme 8-12 hodin na chladném místě uležet. Občas promícháme
  •         Maso vyjmeme, osušíme a potřeme solí a pepřem
  •         Marinádu scedíme, dáme do hrnce a povaříme. Necháme mírně vařit ještě 5 minut. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli
  •         V hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm kostky slaniny, ty pak vyjmeme z pánve a dáme stranou
  •         Kusy masa opečeme na tuku ze všech stran
  •         Přidáme cibuli, nastrouhané brambory a chvíli vše společně opékáme. Nakonec přidáme horký bujón a 300 ml scezené, zahuštěné svařené marinády
  •         Hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme 55-60 minut dusit. Během dušení občas promícháme
  •         Hotové maso vyjmeme z hrnce a narovnáme na předehřátý podnos
  •         Tekutinu po dušení scedíme a zbytky protřeme sítem. Necháme ještě jednou krátce zavřít a vmícháme rybízové želé. Podle chuti osolíme a opepříme
  •          Omáčkou přelejeme maso a ozdobíme kostkami odložené slaniny
  •          Jako přílohu podáváme červené zelí, vařené brambory nebo bramborovou kaši

 

       Králík na žampionech

 

  •          1 malý králík o hmotnosti asi 1,2 kg
  •          75 g másla
  •          2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  •          2 polévkové lžíce koňaku
  •          3 polévkové lžíce hořčice
  •          2 cibule
  •          250-300 g žampionů
  •          100 ml suchého bílého vína
  •          400 ml šlehačky
  •          sůl
  •          1-2 čajové lžičky citronové nebo pomerančové šťávy
  •          Koření - pepř mletý
  •          1 polévková lžíce jemně sekané petrželky

 

  •          Králíka naporcujeme na 6-8 kousků, omyjeme a osušíme, potřem solí a pepřem
  •          Na pánvi rozehřejeme máslo a olej. Jakmile se pěna z másla téměř ztratí, vložíme maso a opečeme ze všech stran dozlatova
  •          Snížíme teploty, kusy masa polijeme koňakem, zapálíme čekáme, až plamen zhasne (Pozor! Ventilátor odtahu par nesmí být v chodu)
  •          Kusy králíčího masa vyjmeme z pánve a potřeme je hořčicí
  •          Maso dáme do máslem vymazané dobře zavíratelné ohnivzdorné formy
  •          Na tuku zbylém po pečení dusíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidáme žampiony nakrájené na plátky a společně dusíme 2-3 minuty
  •          Zalijem vínem a necháme krátce zavařit. Přidáme šlehačku (musí mít pokojovou teplotu) dobře zamícháme a ještě jednou krátce povaříme
  •          Šlehačku nalejeme na maso a formu přikryjeme
  •          Dáme do spodní části trouby předehřáté na 220 C a necháme dusit asi 50 minut
  •          Citronovou šťávu zamícháme do omáčky a podle chuti přidáme sůl a pepř
  •          Před podáváním posypeme sekanou petrželkou, podáváme ve formě

 

       Srnčí ragú s houbami

 

  •          750-800 g srnčího masa bez kostí
  •          1 velká cibule
  •          1/2 stroužku česneku
  •          75 g másla
  •          3 polévkové lžíce koňaku
  •          Koření - 1/3 polévkové lžíce sušeného tymiánu
  •          400 ml bujonu
  •          Koření - 1/2 čajové lžičky mleté papriky
  •          500-600 g směsí hub (velké žampiony, Jidášovo ucho, lišky)
  •          100 ml šlehačky
  •          1 1/2 polévkové lžíce mouky
  •          sůl
  •          Koření - pepř mletý
  •          1 polévková lžíce jemně sekané petrželky

 

  •          Srnčí maso omyjeme adobře osušíme, nakrájíme na kostky 1 1/2 cm, osolíme a opepříme
  •          Cibuli nasekáme a česnek rozetřeme
  •          Máslo rozpálíme a maso na něm opečeme, přidáme cibuli a dobře zamícháme
  •          Koňak nalejeme na maso, zapálíme a počkáme, až plamen sám zhasne. Přidáme česnek, tymián, papriku a dobře zamícháme
  •          Zalejeme horkým bujonem a ještě jednou povaříme
  •         Hrnec přikryjeme pokličkou a směs necháme 40-50 minut dusit
  •         Mezitím očistíme houby. Žampionxy nakrájíme na čtvrtky a Jidášovo ucho na proužky
  •         Houby přidáme asi 10 minut před koncem dušení
  •         Pak sejmeme pokličku a necháme ještě 5 minut vařit
  •         V malé misce smícháme mouku se šlehačkou
  •         Ragú touto směsí spojíme, dobře promícháme a necháme vařit dalších 5 minut
  •         Posypeme jemně sekanou petrželkou
  •         K tomuto jídlu podáváme nudle, noky nebo bramborovou kaši a dušená rajčata

 

       Barchemský myslivecký talíř

 

  •         750-800 g zvěřiny bez kostí (zajíc, králík, jelen nebo srnec)
  •         200 g slaniny
  •         2 mrkve
  •         3 cibule
  •         1 silný porek
  •         Koření - pepř mletý
  •         75 g másla
  •         Koření - 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  •         sůl
  •         600 ml bujonu

 

  •         Maso umyjeme a osušíme, nakrájíme na kostky a ochutíme solí a pepřem
  •         Slaninu pokrájíme na kostky nebo tenké proužky
  •         Mrkev pokrájíme na kostky, cibuli a bílou i světlezelenou část porku nakrájíme na kolečka
  •         V hrnci rozpálíme máslo, necháme na něm vypustit slaninu a opečeme ji dohněda
  •         Přisypeme zeleninu a dusíme 2-3 minuty
  •         Přelijeme horkým bujonem, přidáme tymián a maso
  •         Snížíme teplotu a dusíme v přikrytém hrnci 60-80 minut
  •         Sejmeme pokličku a vaříme tak dlouho, až se objem tekutiny zmenší na polovinu
  •         K tomuto jídlu podáváme bagetu namazanou máslem

 

       Zaječí filé s borůvkovou omáčkou

 

  •         4 zaječí filé
  •         1 cibule
  •         sůl
  •         Koření - 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  •         1 polévková lžíce jemně nasekané natě kořenové petržele
  •         Koření - 1 bobkový list
  •         500 ml vývaru ze zvěřiny
  •         Koření - 6 zrnek černého pepře
  •         300 ml červeného vína
  •         3-4 polévkové lžíce borůvkového kompotu
  •         2 polévkové lžíce rybízového likéru
  •         Koření - pepř mletý
  •         75 g másla

 

  •         Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s tymiánem, podrceným bobkovým listem, jemně sekanou petrželkou a podrcenými zrnky pepře dáme do bujonu ze zvěřiny
  •          Bujon uvedeme do varu a necháme vyvařit na objem asi 300 ml. Přes sítko přelejeme do jiného hrnce
  •          Znova jej uvedeme do varu a přidáme kompot a likér. Podle chuti omáčku ještě dichutíme solí a pepřem
  •          Filé odblaníme, omyjeme a osušíme, potřeme solí a pepřem
  •          Na pánvi rozpálíme máslo, necháme zpěnit a počkáme až se pěna téměř ztratí. Filé potom opečeme po všech stranách dohněda
  •          Filé nakrájíme na plátky a narovnáme na předehřátý podnos. Borůvkovou omáčku nalejeme kolem masa