Těstoviny a rýže
Pikantní nudle z jednoho hrnce
- 1 houska
- 1 cibule
- po 1 červené a zalené paprice
- 250 g rajčat
- 250 g hovězí sekané
- 1 vejce
- Koření - pepř
- 2-3 polévkové lžíce oleje
- Koření - mletá paprika
- 1 1/4 litru vývaru
- 150 g velmi tenkých polévkových nudlí
- Housku namočíme a dobře vyždímáme. Cibuli olupeme a nasekáme. Papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a dužinu nakrájíme nadrobno
- Housku promícháme se sekanou a vejcem, osolíme, opepříme a ochutíme mletou paprikou. Ze směsi vytvoříme malé knedlíčky
- Rozpálíme olej a podusíme na něm cibuli. Přidáme papriku nakrájenou na proužky a rajčata aspolečně dusíme. Přilejeme vývar a všechno necháme ještě asi 20 minut vařit. Po 10 minutách přidáme knedlíčky a nudle
Nudlové kotoučky s ořechovou omáčkou
- 200 g oříšků kešu
- bazalka
- 1 stroužek česneku
- 4 polévkové lžíce smetany
- Koření - pepř
- sůl
- 1/4 litru oleje
- 500 g kotoučků nudlí
- 1/2 svazku petrželky
- Oříšky nasekáme nahrubo. Bazalku umyjeme, osušíme a nasekáme. Smícháme ji s oříšky, oloupaným a podrceným česnekem a smetanou. Vydatně osolíme a opepříme
- Za neustálého šlehání ručním šlehačem přidáváme po kapkách olej, až vznikne krémová omáčka
- Nudlové kotoučky uvaříme v hodně osolené vodě, scedíme a na sítu necháme okapat
- Nudle promícháme s ořechovou omáčkou a necháme 5 minut zapéct v troubě předehřáté na 200 C
- Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Nasypeme ji na hotové jídlo
Špagetová bomba
- 300 g zelených dlouhých špaget
- Náplň :
- 500 g rybího filé (losos mořský, mořský jazyk , treska)
- šťáva z jednoho citrónu
- 125g čerstvých severských krabů
- 50 g sekaných pistácií
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 2 svazky petrželky
- 1 cibule
- 3 vejce
- 50 g strouhanky
- máslo na vymazaní formy
- Omáčka :
- 40 g mouky
- 40 g másla nebo margarínu
- 1/4 litru vývaru
- 1/4 litru mléka
- 6 polévkových lžic smetany
- 150 g nastrouhané goudy
- Koření - muškát
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- Koření - bílý pepř
- 3 polévkové lžíce sekaného kopru
- 2 polévkové lžíce jemně nakrájené pažitky
- Špagety vaříme asi 10 minut ve slané vodě tak, aby nebyly rozvařené. Dáme je na síto, promyjeme studenou vodou a necháme okapat
- Rybí filé krátce opláchneme, osušíme, rozmixujeme a protřeme sítem. S citronovou šťávou, kraby, rajčatovým protlakem, jemně sekanými pistáciemi, nastrouhanou cibulí, vejci a strouhankou vypracujeme na řídké těsto, které ochutíme solí a další citronovou šťávou
- Kulatou ohnivzdornou nebo plechovou formu vymažeme máslem a naklademe do ní špagety. Začneme ve středu a spirálovitě pokračujeme k okrajům. Na špagety dáme rybí těsto
- Formu přikryjeme těsně alobalema špagetovou bombu vaříme asi hodinu na vodní lázni
- Na přípravu omáčky osmahneme mouku na másle nebo margarínu. Zalejeme ji vývarem nebo mlékem a 8 minut ji vaříme
- Omáčku smícháme se smetanou a strouhaným sýrem a ochutíme ji solí, pepřem, muškátem a citronovou šťávou. Zamícháme do ní sekanou zeleninu a hotovou špagetovou bombu zalejeme
Rizoto se zeleninou
- 200 g míchané bílé a hnědé rýže
- 6 polévkových lžic oleje
- 500 g směsi z mrazničky (např. kukuřice, hrášek, paprika, karotka)
- Dochucovadlo - 6 polévkových lžic sójové omáčky
- 1/4 litru vody
- 1/4 litru vývaru
- 400 g vařeného kuřecího masa
- 125 g strouhaného sýra
- Na oleji opečeme rýži, přidáme zeleninu a promícháme. Nakonec přilejeme sójovou omáčku, vodu a vývar. Na silném ohni vaříme v přikrytém hrnci asi 35 minut
- Maso nakrájíme na kostky a přidáme k rizotu asi 5 minut před koncem vaření
- Rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem
Paella
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 250 g vepřového masa
- 1/2 kuřete (asi 600 g)
- 2 cibule
- sůl
- Koření - pepř cayenne
- 350 g rýže
- 1 paprika
- Koření - 1 bobkový list
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Koření - na 2 špičky nože šafránu
- 100 g hrášku
- 4 rajčata
- 100 g žlutých fazolek
- 100 g žampionu
- 125 g krevet
- 20 g vařených ústřic v mušli
- Na pánvi, ve které budeme paellu podávat, rozpálíme olej a opečeme na něm vepřové a kuřecí maso nakrájené na kostky. Přidáme sekanou cibuli, osolíme a opepříme
- V jiném hrnci rozpálíme 2 polévkové lžíce oleje, kusy papriky, oloupaná rajčata nakrájená na čtvrtky, hrášek, fazolky a žampiony na něm podusíme
- Ochucený vývar povaříme s bobkovým listem a šafránem. Přidáme rýži a necháme 10 minut. Přecedíme sítkem
- Zeleninu přidáme k rýži
- Rýži dáme na pánev s masem a směs krátce opečeme. Necháme společně vařit asi 20 minut
- Před podáváním přidáme ústřice a krevety a udržujeme je v teple. Paellu podáváme na pánvi